Έχει πλάκα να κάνεις κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Η έννοια της ελευθερίας.

2013-12-18 15:07

Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία στόχος όλων όσων διακυβερνούν είναι να επιτύχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί και να εξασφαλιστεί η ελευθερία όλων των πολιτών και να εξασφαλίσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Η ελευθερία στοχεύει στο να έχουν όλα τα άτομα την δυνατότητα να εκφράζουν την γνώμη τους και την σκέψη τους ανεμπόδιστα και χωρίς κανέναν απολυτός περιορισμό. Αν δεν υπάρχει ελευθερία σε μια κοινωνία είναι σαν να καταργούμε αυτόματα και όλες τις αξίες που ενυπάρχουν-συνυπάρχουν μέσα σε αυτή. Ο κάθε πολίτης μέσα στην κοινωνία μπορεί να δράσει ως ανεξάρτητος από κάθε είδος εσωτερικό και εξωτερικό εξαναγκασμό και πίεση. Όταν έχουμε κοινωνίες που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων στα διάφορα πάθη τους και είναι κυρίαρχη η αυταρχική κυβέρνηση και η υποδούλωση των πολιτών, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξαναγκαστικές και αυταρχικές κοινωνίες.

  Η ελευθερία είναι το σημαντικότερο αγαθό που έχει ο κάθε κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία είναι συνδεδεμένη με βασικές έννοιες όπως είναι η χαρά, η ευτυχία και η αξιοπρέπεια μας. Όποτε ό λαός χάνει την ελευθέρια του και υποδουλώνεται χάνει και ταυτόχρονα και την αξιοπρέπεια του και κάνει τα πάντα για να την ξανά αποκτήσει[1]. Η ελευθερία έχει την δυνατότητα να δίνει νόημα στην ίδια μας την ζωή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ίδια τους την ζωή ώστε να προστατέψουν αυτό το πολύτιμο αγαθό.

  Έχει όμως όρια η ελευθερία ; Σαφώς και έχει. Σε διαφορετική περίπτωση η ελευθερία θα ονομαζόταν ασυδοσία. Αντίθετα όμως αυτό που οφείλει να κάνει είναι να συμμορφώνεται με την ηθική συνείδηση και τους νόμους που θέτει ξεχωριστά η κάθε πολιτεία. Όταν κανείς είναι ελεύθερος θα πρέπει να συμβαδίζει με τους νόμους καθώς και να σέβεται τους υπολοίπους που βρίσκονται γύρω από αυτόν. Οι πράξεις του δηλαδή δεν θα πρέπει να προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα στους γύρω του ή η ελευθερία ενός πολίτη να στερεί την ελευθερία των υπόλοιπων πολιτών. Η κατάλληλη ελευθερία θα μπορούσαμε να πούμε ό,τι είναι αυτή που περιέχει ορισμένες υποχρεώσεις για τους πολίτες.

 



  Πολλές περιπτώσεις πολέμων έχουν ξεκινήσει όταν λαός νιώθει ότι έχει χάσει την ελευθερία του και την αξιοπρέπεια του  και αντιδρά με κάθε τρόπο ώστε να την ξανά επαναφέρει. 

 

 

Του

Δημήτρη Γ. Καραθανάση

Φοιτητή Φιλοσοφικής Σχολής

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


 

Αναζήτηση στο site