Έχει πλάκα να κάνεις κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids...

2013-12-01 14:00

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίζεται και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως τις 31 Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι ομοφυλόφιλους άνδρες. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 883 (ποσοστό 84,2%) αφορούν άνδρες και τα 166 (15,8%) γυναίκες.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012.

Η ημέρα αυτή δείχνει και σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες πως ο ιός του HIV έχει προσβάλλει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να "κυοφορούν" τον ιό αυτόν χωρίς να το γνωρίζουν καθώς, δεν έχουν πάει ποτέ για εξετάσεις. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό μέρος ολόκληρου του πληθυσμού στον κόσμο δεν χρησημοποιεί προφυλάξεις κατα την σεξουαλική επαφή. Κάτι τέτοιο βέβαια αποτελεί μεγάλο ρίσκο καθώς, όταν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο δεν μπορείς να γνωρίζεις τι μπορεί αυτό το άτομο να μεταφέρει. Εκτός απο τον ιό του Aids υπάρχουν και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει όπως είναι τα χλαμύδια ή η σύφιλη. Αν και οι προφυλάξεις δεν κοστίζουν μια περιουσία παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι τις παραλείπουν βάζοντας σαφώς σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Η ημέρα αυτή αποτελεί μαι ημέρα ενημέρωσης. Οφείλει όμως όλος ο κόσμος να είναι συνειδητοποιημένος και κινητοποιημένος κάθε φορά που κάτι προσβάλλει την ίδια του την ζωή. Η θεωρία είναι πάντα καλή αλλά, σημασία έχει η πράξη. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η αρμόδια πράξη είναι η προφύλαξη.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.sansimera.gr/worldays/76#ixzz2mDwPOS1h

 

 

Αναζήτηση στο site